Necesitatea Deciziilor (II)

Mai multe opțiuni nu înseamnă mai multă libertate. Spuneam asta și data trecută aici. Indecizia costă și costă nu puțin. A ne păstra mereu opțiunile deschise nu este întotdeauna în avantajul nostru. Mai degrabă ne încurcă să răspundem mereu și mereu cu un “poate” când ni se cere să facem ceva sau să mergem undeva, decât cu un “da” sau “nu”. Ne rezervăm drepturi când de fapt ce facem este că fugim de responsabilități.

Libertatea fără de margini nu este o opțiune bună cum cred majoritatea oamenilor. Libertatea pe care o avem este una condiționată. Au fost dăți în viețile celor mai mulți dintre noi, chiar tineri fiind, când am fost copleșiți de mulțimea posibilităților pe care le-am avut la dispoziție și aceasta ne-a furat bucuria, iar noi credeam, frivol, că ne-o va susține. Uneori poate ne-am simțit prost în urma alegerilor făcute.

Eram la SaladBox în urmă cu doar câteva săptămâni și-mi venise rândul să comand. Eram sigur că voiam o salată Caesar care să conțină crutoane, măsline, roșii castraveți, piept de pui și mozarella. Am spus repede ingredientele și apoi brusc am ezitat. Ajunsesem într-un punct în care nu mai știam dacă vreau într-adevăr mozzarella sau feta, sau altceva. Indecizia își făcuse apariția și începusem să-mi încrunt ochii neliniștit. Era asta cu adevărat libertate de alegere sau opusul a tot ceea ce e libertatea?

Cum spuneam și în prima parte, “plaja de decizii în ceea ce privește amplitudinea deciziilor variază extrem de mult”. Nu cred că exagerez când spun că pe măsură ce avem mai multe opțiuni la toate întrebările pe atât ne este mai frică să alegem. Astfel refuzăm să ne luăm obligații, și ne place confortul de această natură pentru că nu vrem să greșim, și nici nu vrem să eliminăm din opțiuni. Pur și simplu refuzăm să alegem. — Pe termen lung și aceasta costă.

G.K. Chesterton spunea în Orthodoxia:

“Venerarea voinței (a alegerii), înseamă negarea alegerii. Să admiți doar alegerea înseamnă să refuzi să alegi. […] Orice act de voință e un act de auto-limitare. Să dorești acțiune înseamnă să dorești limitare. Când alegi un lucru le respingi pe toate celelalte. Orice act e o selectare irevocabilă și o excludere.”

Este bine ca mai ales în deciziile mari să fim precauți, să ne luăm un timp de rugăciune, să căutăm călăuzirea spirituală atât din Cuvânt cât și de la mentori. Dar tot vine un timp când trebuie să alegem. Alegând ne arătăm încrederea în Dumnezeu, în suveranitatea și bunătatea Lui. Așadar alege și roagă-L să te învețe să alegi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: